Еклектична парадигма Даннінга
27

Висновки

 

 

Аналізуючи інвестиційну поведінку іноземних фірм, варто користатися найбільш сучасною теорією руху капіталу - еклектичною моделлю OLI, яка запропонована Дж. Данінгом. Згідно з моделлю OLI прямі зарубіжні інвестиції здаються на підставі урахування 3-х груп чинників:

1) переваги володіння (ownership advantages, O): конкурентні переваги фірми (включаючи технолог. рівень, управлінський та маркетинг. досвід, імідж),  економія на масштабах тощо;

2) переваги дислокації (lokation advantages, L) включають виробничі витрати  в заруб. країні, тарифи, податки, транспортні витрати, політ. ризик,  розвиненість інфраструктури тощо;

3) переваги інтерналізації (internalization advantages,I) пов’язані з  можливістю отримання кращих результатів за рахунок самостійної діяльності в зарубіжні країні порівняно з використанням місцевих дистриб’юторів та ліцензіатів.

Одночасне врахування комплексу загальносередовищних чинників окремих країн та конкурентних переваг фірм дає змогу знаходити адекватний рівень інтерналізації діяльності на зарубіжних ринках.

Еклектична теорія в цілому зумовлює позитивну кореляцію між конкурентоспроможністю фірми та рівнем її інтерналізації, а також пов’язує міжнародних успіх інвестиційної діяльності фірми не лише з наявністю конкурентних переваг,а й з потенціалом її глобальної мобілізації в межах внутрішньо корпоративних ринків.