Планування інноваційних проектів. Управління ризиком. Інновації
5

Розділ 1. Теоретична частина

 

1.1 Зміст, функції та принципи планування інноваційних проектів

 

 

В економіку сучасної України інтенсивно входить відносно нова для неї концепція управління проектами (Project Management). Осно­ву цієї концепції складає погляд на проект як на цілеспрямовану зміну вихідного стану кожної систе­ми, пов'язану з витратою часу і засобів. А процес цих змін, здійсню­ваних за заздалегідь розробленими правилами у рамках бюджету і тимчасових обмежень- це управління проектами. До даного часу управління проектами стало визнаною у всіх розвинутих країнах ме­тодологією інвестиційної діяльності, частиною якої є і нововведення.

Іноземний досвід використання програмно-цільового підходу в уп­равлінні програмами і проектами різного рівня більш різноманітний. У рамках програмно-цільової організації управління постійно виника­ють нові методи, організаційно-економічні форми і їхні різновиди, що в найбільшій мірі відповідають успішному вирішенню тих чи інших завдань соціально-економічного і техніко-економічного розвитку.

Поняття "інноваційний проект" може розглядатися як:

- форма цільового управління інноваційною діяльністю;

- комплект документів.

Як форма цільового управління інноваційною діяльністю інноваційний проект являє собою складну систему взаємообумовлених і взаємопов'язаних за ресурсами, термінами і виконавцями заходів, спрямованих на досягнення конкретних цілей (завдань) на пріоритет­них напрямках розвитку науки і техніки.

Як процес здійснення інно­вацій - це сукупність виконуваних у визначеній послідовності на­укових, технологічних, виробничих, організаційних, фінансових і ко­мерційних заходів, що приводять до інновацій.