Розвиток міжнародної торгівлі в умовах глобалізації
115

[55 c.54].

Найбільш впливова серед наших західних сусідів Польща традиційно відіграє роль головного лобіста України в реалізації її євроінтеграційних устремлінь.  Однак іноді в українсько-полських відносинах актуалізуються суперечливі питання -  практика видачі «карти поляка»,  неадекватне висвітлення у Польщі трагічних сторінок спільної історії українських і польських земель,  посилення впливу на польську політику праворадикальних організацій з їхніми територіальними претензіями на Західну Україну, тощо. 

Водночас, Польща має амбіції щодо статусу регіонального центру впливу у просторі Східної Європи.  У ці наміри вкладається і покращення стосунків Польщі з Росією,  а також посилення впливу Польщі на формування європейської політики у східному напрямі [58, c.45].

Час від часу спостерігається зростання напруженості в українсько-румунських відносинах, які хоча і декларуються як партнерські, але у цілому не позбавлені суперечностей. Радикально націоналістичні політичні кола Румунії не приховують наміри щодо повернення т. зв. “історичних територій”, що знаходяться під юрисдикцією України. Румунська дипломатія часто дезінформує європейську та міжнародну спільноту про реальний стан речей щодо України та характеру відносин на двосторонньому та регіональному рівні, сподіваючись здобути підтримку Заходу у просуванні своїх інтересів.

На молдовському напрямі важливо забезпечити хід переговорних процесів придністровського врегулювання у форматі «5+2» у відповідності до інтересів України. Вирішення цієї проблеми важливо з огляду на зацікавленість структур ЄС та ОБСЄ. Наскільки Україна активно сприятиме цьому підвищить її статус у формуванні структур європейської безпеки. Суміжні цілі для України в цьому питанні - розробити й впровадити ефективні механізми запобігання контрабанді по всьому периметру українсько-молдовського кордону;  остаточно вирішити питання демаркації міждержавного кордону і передачі Україні території в