Розвиток міжнародної торгівлі в умовах глобалізації
117

[38, c.58].

Офіційні переговори між Україною та ЄС щодо створення ЗВТ почалися 18 лютого 2008 р. в Брюсселі, де було заявлено про намір завершити їх до кінця 2008 року. В мандаті на переговори, який отримали сторони, в якості їх кінцевої мети зазначається розробка проекту угоди щодо запровадження поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі. Предметний діалог на рівні експертів з питання створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС розпочато у травні 2008 року. Тепер, в 2012 році очікується парафування угоди про асоціацію між Україною та ЄС, що передбачає створення ЗВТ. Тобто, можна сказати, що відносини між Україною та ЄС перейшли на якісно новий рівень.

Інтеграція України до Європейського економічного простору, а в перспективі і політична інтеграція до ЄС, є реальним майбутнім української держави. Така перспектива можлива за умов подальших економічних та політичних перетворень в Україні і реальних здобутків цих перетворень на період 2011-2013 рр. В цей період буде розроблятись новий бюджет ЄС (т.зв., Фінансові перспективи ЄС), у витратній частині якого передбачена стаття витрат на можливе наступне розширення Європейського Союзу. Тому, на даному етапі, Україні варто зосередитись на економічних перетвореннях та їх результатах і подальшій економічній інтеграції до ЄС [67, c.72].

Передумови для цього наступні:

По-перше: ЄС виявляє зацікавленість в зміцненні, збільшенні обсягів та прозорості торговельно-економічних відносин. Після вступу України до СОТ, ЄС має намір запропонувати Україні розпочати переговори щодо створення Зони вільної торгівлі Україна-ЄС. Однак, уже зараз ЄС виявляє зацікавленість до спроможності України (в умовах виконання процедури вступу до СОТ) додатково надати офіційні зобов’язання щодо зняття всіх експортних обмежень для Євросоюзу. Понад те, Євросоюз сподівається, що Україна також усуне усі обмеження свободи транзиту енергоносіїв. Можна припусти, що такі кроки з боку України є певними майбутнього створення ЗВТ+ між Україною та ЄС.