Розвиток міжнародної торгівлі в умовах глобалізації
45

Міжнародна торгівля здійснюється за основними видами, які постійно розвиваються і удосконалюються.

На сьогодні можна виокремити п'ять груп концепцій розвитку міжнародної торгівлі:

  1. меркантилізму (раннього та пізнього);
  2. переваг (абсолютних і відносних);
  3. факторів виробництва;
  4. неотехнлогічні;
  5. конкурентоспроможності [55, c.53].

Щодо державного регулювання міжнародної торгівлі, то воно може бути одностороннім, двостороннім і багатостороннім. Одностороннє державне регулювання міжнародної торгівлі здійснюється урядом країни в односторонньому порядку без Узгодження чи консультацій з її торговими партнерами.

Двостороннє державне регулювання передбачає узгодження торгової політики між країнами, які є торговими партнерами.

Багатостороннє державне регулювання міжнародної торгівлі має місце тоді, коли торгова політика узгоджується і регулюється1 багатосторонніми угодами. Прикладом таких угод можуть бути Генеральна угода про тарифи і торгівлю (ГАТТ), Світова організація торгівлі (СОТ), Міжнародна торгова палата (МТП) [39, c.46].

В залежності від масштабів втручання держави в міжнародну торгівлю розрізняють два види державної торгової політики: політику фритредерства і політику протекціонізму. Політика фритредерства (лібералізації) передбачає мінімальне державне втручання в зовнішню торгівлю і спрямована на відкриття внутрішнього ринку ятя іноземних конкурентів шляхом зниження кількості обмежень в торгівлі. Політика фритредерства забезпечується шляхом здійснення вільної торгівлі, тобто шляхом невтручання держави у розвиток торгових відносин між суб'єктами світового господарства, і шляхом застосування режиму найбільшого сприяння торгівлі, тобто шляхом надання податкових та митних пільг для суб'єктів зовнішньоторгових відносин.