Проблеми вступу України до Європейського Союзу
73

Про конкретні дати вступу України до ЄС можна говорити лише тоді, коли будуть отримані конкретні результати у виконанні цих документів.

На сьогодні Україна не ставить перед собою завдання отримати конкретні часові рамки вступу до ЄС. Основна увага приділяється здійсненню внутрішніх перетворень у державі з метою досягнення європейських стандартів.

З таким підходом погоджується і сторона ЄС, яка на даному етапі уникає постановки питання про членство України в ЄС у будь-якому вигляді.

У розробленій та представленій 11 березня 2004 року Концепції «Ширша Європа – сусідство: нові рамки взаємовідносин із нашими східними та південними сусідами» (повинна, окрім іншого, регулювати відносини Європейського Союзу з «державами-сусідами ЄС», у тому числі й з Україною, на найближчу перспективу) взагалі не йдеться про перспективу членства України в ЄС [52,c.276].

Відповідно до запровадженої Концепцією «Ширша Європа – Сусідство» «політики нового сусідства», Європейською Комісією розроблено проекти індивідуальних Планів дій з сімома «новими сусідами» ЄС.

Саме такий План дій, як було зазначено вище, укладено з Україною у 2005 році терміном дії на три роки.

У Повідомленні Європейської Комісії для Ради ЄС та Європейського Парламенту про посилення Європейської політики сусідства від 4 грудня 2006 року окремо наголошено – Європейська політика сусідства (ЄПС) і надалі відрізняється від питання розширення ЄС – значне посилення співпраці партнерів з ЄС є абсолютно можливим без конкретно визначеної перспективи вступу до Європейського Союзу, а для тих сусідніх країн, які є європейськими, також без визначення наперед способу розвитку їхніх відносин з ЄС у майбутньому.

У Повідомленні також наголошено, що ЄС продовжує підтримку процесу вступу України в СОТ, а також підготовку переговорів щодо глибокої та комплексної угоди про вільну торгівлю.