Проблеми вступу України до Європейського Союзу
77

Як відомо, більшість держав граничащих з Україної, вже вступили до лав Європейського Союзу і є його полноцінними членами. Цей факт створює нову ситуацію – сусідство України безпосереднє з ЄС, що має важливіші наслідки для обох сторін. Але які?

Рух ЄС на схід має в загальному позитивне стратегічне значення для майбутнього Європи, об'єктивно відкриваючи нові, більше широкі можливості співробітництва між Україною і Євросоюзом. Але їхня реалізація аж ніяк не гарантована. Більше того, у короткостроковій перспективі виникнуть і негативні наслідки, які можуть ускладнити формування єдиного європейського економічного й політичного простору. Тому в інтересах і ЄС, і, насамперед, України спільними зусиллями спробувати знайти відповіді на актуальні питання дня сьогоднішнього. Які проблеми можуть з'явитися в нашої держави у зв'язку з розширенням ЄС? Якими повинні бути механізми компенсації можливих втрат в окремих сферах співробітництва?

Головна відмінність нинішнього етапу розширення від колишніх трансформацій Євросоюзу, на думку експертів, в тім, що попередні «хвилі» розширення відбувалися на більше низьких рівнях інтеграції ЄС, тому країни, що входили в Союз, могли брати участь у формуванні його стратегії й інституціональної структури. Причому одержання членських квитків було досить компромісним, при зустрічних поступках з боку ЄС (про ситуацію, що складається зараз з приводу цього, можна говорити проаналізувавши вище поданий пункт моєї бакалаврської роботи про вступ нових країн), тобто по сценарії, що навряд чи можна повторити на нинішньому етапі розширення. Принципово важливим моментом є те, що новий етап розширення відбувається на стадії завершення формування економічного й валютного союзу, значного прогресу на шляху створення політичного союзу, поглиблення співробітництва в сфері безпеки. Це особливо ускладнює питання розширення — як у політичному, економічному, так і в правовому й процедурному аспектах. Прийом нових членів вимагає істотних змін у структурі й механізмі діяльності ЄС, що, безперечно, позначиться на самому