Механізм оцінки ефективності діяльності підприємства
103

3.3 Підвищення ефективності діяльності «Поліського спецлісгоспу»

 

Досвід світової системи господарювання свідчить, що сучасний етап розвитку ринкових відносин у цивілізованих країнах характеризується високим рівнем інтенсифікації та ефективності використання ресурсно-виробничого потенціалу на засадах впровадження прогресивних ресурсозберігаючих технологій. Рівень прогресивності використаних у процесі виробництва сировинно-матеріальних ресурсів, засобів праці, форм її організації, якості продукції є основним критерієм визначення конкурентоздатності підприємства, стабільності його становища у ринковому середовищі і спрямоване на завоювання міжнародних ринків збуту.

Для того щоб лісгосп зміг ефективно функціонувати в умовах ринкової економіки, необхідно формувати ринкові відносини,і переглянути основні методологічні положення, які характеризують стан і ефективність використання ресурсно-виробничого потенціалу лісгоспу підприємства; визначити сукупність факторів, які впливають на ефективність функціонування лісгоспу , його пріоритетність у забезпеченні основних перспективних завдань розвитку підприємства.

Розв'язання таких проблем у сучасних умовах передбачає необхідність врахування таких специфічних особливостей, які склались в Україні на етапі становлення ринкової економіки, і впливають на її розвиток загалом і на розвиток лісового господарства зокрема.

Слід зазначити, і досвід це підтверджує, що внаслідок дії одних і тих же факторів у різних економічних ситуаціях виникають не тільки різні результати, а навіть і протилежні. Факторами зниження цін слід вважати ступінь насиченості ринку товарами, конкуренцію між виробниками за ринки збуту продукції, вихід на міжнародний ринковий простір, можливість споживачів продукції вибирати найбільш вигідний для себе товар . В Україні лібералізація цін призвела до їх багатократного, а в більшості випадків до їх необґрунтованого зростання практично на всі види товарів.