Впровадження механізму ресурсозбереження на підприємстві
105

2.5 Основні напрямки вдосконалення системи ресурсозбереження на підприємстві

 

 

За сучасних умов адаптації підприємства до ринкової моделі господарювання, особливого значення набуває пошук власного місця у ринковому середовищі. Для визначення перспективних напрямків розвитку ДП «Поліський спецлісгосп», як підприємства лісової промисловості, обґрунтуємо напрямки формування сучасного лісопромислового комплексу. Зробимо це на основі галузевої та регіональної структури з орієнтацією на задоволення попиту економіки держави та ринку на його продукцію при повному і ефективному використанні власного виробниче-ресурсного потенціалу. Досягнення поставленої мети можна досягти  шляхом порівняння світового досвіду з становищем у лісовій галузі України та на підприємстві.

Досвід структурної політики у країнах з розвинутою економікою показує, що вона була спрямована на зростання і підвищення ефективності функціонування промислового комплексу, на реалізацію кінцевої мети - забезпечення усталеної конкурентноспроможної національної економіки. Наприклад, на початку 70 х років продукція США була низької якості і низької конкурентоспроможності, через що торгівельний баланс країни був від’ємним, сталося зниження експорту, а частка промислової продукції на світовому ринку скоротилася на третину. Промислова політика США передбачала подолання зазначених негативних явищ.

У Франції формування і реалізація промислової політики здійснювалися через державне втручання та регулювання економіки, прийняття стратегічних рішень та розробку пріоритетних напрямів науково-технічного прогресу. Всілякі міжнародні угоди були націлені на захист лісів господарюючим суб’єктам на внутрішньому ринку.

Наведений фрагментарний аналіз структурних перетворень у розвинутих країнах дає можливість виділити типові елементи промислової політики, які доцільно започаткувати і розширити в Україні. Основні з них: