Впровадження механізму ресурсозбереження на підприємстві
41

Висновок до розділу 1

 

 

 

В даному розділі розглянуто теоретичні основи дослідження ресурсозбереження на підприємстві. Розкрито економічну сутність ресурсів підприємства. Ресурсний потенціал підприємства - це сукупність матеріальних, нематеріальних, трудових, фінансових ресурсів, включаючи здатність робітників підприємства ефективно використовувати названі ресурси для виконання місії, досягнення поточних та стратегічних цілей підприємства.

Сутність ресурсозбереження має  забезпечити підприємству досягнення результатів, що сприятимуть його безперервному функціонуванню та подальшому розвитку, а також раціональне використання наявних ресурсів підприємства. Економічні ресурси на дві великі групи:  матеріальні ресурси та  людські ресурси.

Таким чином, ми розкрили економічну сутність  ресурсів підприємства, з чого вони складаються і охарактеризували їх класифікацію. Фінансові ресурси необхідні для формування  майна в момент утворення підприємства, та потім для його збільшення. Найважливішим питанням управління фінансовими ресурсами є ефективність їх використання. Переважна частина ресурсів лісогосподарських підприємств використовується для фінансування основних та оборотних фондів. У процесі функціонування підприємства, основним джерелом фінансових ресурсів виступають грошові доходи та находження у вигляді прибутку та амортизаційних відрахувань, стійкі пасиви, цільові надходження.

Склад ресурсного потенціалу підприємства складають матеріальні ресурси, що використовуються ним як засоби виробництва, є неоднорідними і поділяються на засоби праці і предмети праці.

В цьому ж розділі охарактеризовано підходи до оцінки ефективності використання та ресурсозбереження на підприємствах лісового господарства. Держава фінансує  кошти на природоохоронні заходи