Впровадження механізму ресурсозбереження на підприємстві
57

Зазначені зміни падіння ефективності роботи підприємства відбулися, незважаючи на позитивну тенденцію показників ефективності використання персоналу.

Збільшилась продуктивність праці обчислена за продукцією в порівняних цінах на 26,51 тис.грн. порівняно з 2009 роком та на 28,87 тис. грн. порівняно з 2010 роком; продуктивність праці обчислена за продукцією в порівняних цінах на 16,2 тис. грн. та 18,74 тис.грн. відповідно; фондовіддача обчислена за продукцією в порівняних цінах на 1,57 грн. та 1,87 відповідно; вироблена продукція на одиницю фонду оплати праці -1,12 грн. порівняно з 2009 роком та 0,66 грн. порівняно з 2010 роком.

 

 

2.2 Оцінка фінансового стану підприємства

 

 

 

Фінансовий стан підприємства - це комплексне поняття, яке є результатом взаємодії всіх елементів системи фінансових відносин підприємства, визначається сукупністю виробничо-господарських факторів і характеризується системою показників, що відображають наявність, розміщення і використання фінансових ресурсів.

Фінансовий стан підприємства залежить від результатів його виробничої, комерційної та фінансово-господарської діяльності. Тому на нього впливають усі ці види діяльності підприємства. Передовсім на фінансовому стані підприємства позитивно позначаються безперебійний випуск і реалізація високоякісної продукції. Як правило, що вищі показники обсягу виробництва і реалізації продукції, робіт, послуг і нижча їх собівартість, то вища прибутковість підприємства, що позитивно впливає на його фінансовий стан. Неритмічність виробничих процесів, погіршання якості продукції, труднощі з її реалізацією призводять до зменшення надходження коштів на рахунки підприємства, в результаті чого погіршується його платоспроможність.