Застосування векселів при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності
47

Висновки

 

 

В даній курсовій роботі було розглянуто таке важливе питання як застосування векселів при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності та відображення їх в бухгалтерському та податковому обліку.

Я зробила висновок, що поки що з вексельною формою обігу справи знаходяться в тяжкому становищі. Що в Україні вже створена мінімально необхідна правова база, яка однак вимагає дуже детального доопрацювання та доповнення, у тому числі з точки зору її узгодження з чинним законодавством.

На думку більшості учасників фондового ринку в Україні, однією з найсерйозніших проблем являється слобозахищенність вексельних бланків. Сучасні векселі як цінні папери, захищені, якщо так можна сказати, умовно.

Ще одна причина, яка гальмує розвиток ліквідного ринку вексельного обігу - це юридична безграмотність керівників та головних бухгалтерів більшості підприємств України. Ринок векселів в Україні є найменш захищений. На сьогодні в Україні не здійснюється будь-яка державна реєстрація випущених векселів. Не існує також обмежень щодо випуску векселів одним суб’єктом підприємницької діяльності.

За активізації вексельного обігу на фондовому ринку України явно визначилися прогалини у вітчизняному законодавстві, яке регулює порядок випуску та обігу зазначених цінних паперів. У першу чергу на законодавчому рівні необхідна регламентація умов та розмірів оподаткування операцій з векселями, встановлення відповідальності за правопорушення, пов’язані з вексельним обігом.

Можна зі впевненістю прогнозувати, що по мірі посилення правового поля, яке б забезпечувало процедуру стягнення боргів за векселями, ліквідність українського вексельного ринку різко зросте.