Сутність і види операцій з експорту товарів, робіт, послуг
17

торгівельних і транзитних вантажів» затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 21 вересня 1993 року.

Ці правила були затверджені з метою захисту інтересів вантажовласників та створення умов для формування ринкових відносин у сфері транспортно-експедиційного обслуговування зовнішньоторговельних і транзитних вантажів. Вони визначають основні умови здійснення транспортно-експедиційного обслуговування зовнішньоторговельних і транзитних вантажів та порядок організації їх перевезення і є обов'язковими для всіх учасників транспортно-експедиційного процесу.

Правилами затверджено порядок ведення транспортно-експедиційної діяльності та правила ведення транзитних перевезень.

Контроль за проходженням зовнішньо торгівельних і транзитних вантажів у пунктах пропуску через державній кордон України, забезпечується Державним митним комітетом разом із Міністерством зовнішніх економічних зв’язків.

Міністерство зовнішніх економічних зв'язків і Міністерство транспорту щорічно укладають генеральну угоду про перевезення експортно-імпортних вантажів, які поставляються за міжурядовими угодами та під гарантії Уряду України.

Згідно з цих правил Транспортно-експедиційне обслуговування вантажів здійснюється суб'єктами підприємницької діяльності - експедиторами, які діють за дорученням вантажовідправників і вантажоодержувачів (або вантажовласників). Експедитори виконують свої функції без будь-якого втручання в господарську діяльність транспортних підприємств.

Транспортно-експедиційні послуги, які надаються експедиторами – це комплексні послуги які складаються з наступних послуг:

- підготовка та відправленням вантажів, або облік відправленого вантажу, завантаження, упакування тощо;

-       проведення взаєморозрахунків;