Сутність і види операцій з експорту товарів, робіт, послуг
23

За кордоном створюються і фірми, що займаються не тільки оптовою, а роздрібною торгівлею. Організація роздрібної торгівлі за кордоном характерна для фірм, що випускають автомобілі, телевізори, взуття, парфумерію й інші товари. Оптові фірми виконують функції через комівояжерів, що є безпосередніми представниками промислових фірм. Вони приймають замовлення, ознайомлюють покупців із товарами, інформують фірму про смаки покупців, іноді є інкасаторами сум, одержуваних від покупців.

 Для збільшення експорту використовують:

- субсидування експорту – це форма державної політики, яка дає змогу продати на зовнішньому ринку товари вітчизняного виробництва за ціною більш низькою, що часто є нижчою від цін на внутрішньому ринку, а іноді навіть від витрат на виробництво (виробнича собівартість);

- експортні премії, що можуть бути у двох формах:

- прямі експортні премії – це застосування у формах надання експортерам прямих разових субсидій при експорті товарів;

- податкові пільги – це непрямі експортні премії, коли експортерам надають різноманітні фінансові пільги (звільнення від сплати внутрішніх податків або надання податкових пільг, звільнення від мита або повернення його компанії, яка використовує імпортну сировину або напівфабрикати, що використовувались для виготовлення експортних товарів).

Крім заходів щодо здійснення збільшення експорту існують ще й заходи щодо обмеження експорту. Причинами обмеження експорту є:

-       проблеми національної безпеки (заборонений експорт зброї);

-       небезпека поширення ядерної зброї;

-       збереження природних ресурсів;

-       збереження ресурсів для використання всередині країни;