Позичковий процент: визначення, розмір та роль ставки позичкового проценту. Номінальна та реальна ставка
3

1. Теоретична частина

 

1.1 Позичковий процент: визначення, розмір та роль ставки позичкового проценту. Номінальна та реальна ставка

 

 

Гроші за своєю сутністю не належать до економічних ресурсів. Ціною кредиту можна вважати позичковий відсоток, який для зручності зазвичай вказується у річному вираженні.

У мікроекономіці під ринком капіталу традиційно розуміють ринок грошей, який існує в двох формах: ринок кредитів і ринок інвестицій. Позиковий відсоток встановлюється на ринку позикових капіталів у взаємодії попиту на кредити та їх пропозиції.

Позичковий процент (відсоток) - це ціна, що сплачується за використання грошей. Найчастіше він розглядається не в абсолютному значенні (як кількість грошей), а у відносному - як відсоток від суми позичених грошей.

У найбільш узагальнюючому виразі процент - це ціна грошей як позичкового капіталу, яку вони набувають на грошовому ринку.

Позичковий процент існував не завжди. Він виник тоді, коли товарне виробництво вже досягло певного рівня розвитку, на якому склався регулярний грошовий обіг та виникли більш-менш розвинеш кредитні відносини. Процент узагалі неможливий без існування кредиту, хоч останній іноді, як виняток, може надаватись на безпроцентній основі.

Економічна природа позичкового відсотка обумовлена існуванням товарного виробництва та пов'язаних з ним кредитних відносин. За призначенням позичковий відсоток, з одного боку, відображає ефективність використання позичкового капіталу; з іншого боку, він повинен забезпечувати доходи банку, компенсувати його витрати. В умовах ринкової економіки суть його розглядається більшістю економістів як ціна капіталу, взятого у кредит.

Позичковий відсоток є не що інше, як частина середнього прибутку, котру підприємець платить власнику капіталу за користування споживною вартістю позиченого капіталу. У даному випадку сплата відсотку характеризує передачу певної частини вартості без одержання еквівалента. Вартість відсотку повністю переходить від позичальника до кредитора.