Аналіз діяльності підприємства торгівельного бізнесу: Загальний і факторний аналіз
21

-складського товарообо­роту до роздрібного обороту торговельної мережі, яку обслуговує оптова база. Однак за умов конкуренції, коли оптові бази спожив­чої кооперації перестали бути основними постачальниками товарів у відомчу роздрібну мережу, цей показник не часто використову­ється в аналітичних розрахунках.

 Оптовий товарооборот, як і роздрібний, аналізують у тісному зв’язку з вивченням товарних запасів. Це вивчення проводиться з метою систематичного контролю та оцінки відповідності запасів товарів плановим показникам розвитку оптового товарообороту підприємства. Якщо оптова база має власну роздрібну мережу, ана­ліз товарних запасів проводять окремо в оптовій і роздрібній лан­ках. За наявності на складах запасів товарів сезонного зберігання чи цільового призначення їх аналізують окремо від товарних запа­сів поточного зберігання. Дані кількісно-сумового обліку товарів дають можливість аналізувати запаси товарів на оптових складах за окремими їх видами у вартісних і натуральних показниках.

Аналітичні процедури методики аналізу товарних запасів на оп­товому торговельному підприємстві значних відмінностей не мають. Є тільки деякі особливості розрахунку показників стану товарних запасів поточного зберігання у днях на певну дату, тривалості одного обороту середніх товарних запасів у днях, коефіцієнта оборотності товарів за звітний період у разах. Для розрахунку цих показників бе­руть не весь оптовий товарооборот торговельного підприємства, а тільки оптово-складський разом з дрібнооптовим оборотом.

 

 

1.3 Загальний і факторний аналіз витрат підприємств

 

Витрати обігу - це основна частина витрат операційної діяль­ності торговельного підприємства, які не включаються у собівар­тість реалізованих товарів. П(С)БО 16 «Витрати» передбачено, що у торгівлі витрати обігу включаються до складу витрат на збут (за винятком тих, що тепер відносяться до адміністративних, інших операційних та фінансових витрат). Це вплинуло на склад витрат обігу, з них вилучені деякі елементи, які раніше недостатньо