Монетарні і немонетарні статті та порядок їх перерахування. Задачі та функції органів податкової служби
3

Розділ 1. Теоретична частина

 

1.1 Монетарні і немонетарні статті та порядок їх перерахування

 

 

 

Операції в іноземній валюті слід відображати у валюті звітності, тобто перераховуючи суму в іноземній валюті у гривні із застосуванням валютного курсу на дату здійснення операції.

Якщо на дату балансу або на дату здійснення розрахунків валютний курс змінився, виникають курсові різниці. Курсова різниця – різниця між оцінками однакової кількості одиниць іноземної валюти при різних валютних курсах.

При веденні обліку курсових різниць необхідно визначити: природу їх виникнення; об’єкти обліку; звітний період, в якому були здійснені операції, пов’язані з рухом валютних коштів; розмір балансової вартості іноземної валюти (для податкового обліку).

Залежно від виду діяльності, під час якої виникають курсові різниці, вони поділяються на операційні та не операційні. Залежно від типу змін, що відбулись на валютному ринку, вони відображаються у складі доходів та витрат звітного періоду.

Об’єктами визначення курсових різниць є монетарні статті. Монетарні статті – це статті Балансу про грошові кошти, а також про такі активи і зобов’язання, що будуть отримані або оплачені у фіксованій сумі грошей або їх еквівалентів.

Основним регламентуючим документом, яким слід керуватися при визначенні курсових різниць для цілей бухгалтерського обліку, є П(С)БО 21 «Вплив змін валютних курсів». Згідно з ним визначення курсових різниць по монетарних статтях в іноземній валюті проводиться: на дату здійснення розрахунків; на дату балансу.

Відповідно до цього можна виділити чотири періоди, за які здійснюється перерахунок заборгованості в іноземній валюті для визначення курсових різниць. Це періоди між: