Неперервність економічної освіти
7

Програми  повинні відобра­жати сучасний стан економічної теорії і практики, враховувати багаторічний досвід викладання основ економічних знань у школах зарубіжних країн.

 

 

1.2. Економічне мислення та поведінка як мета економічної освіти

 

 

 

Економічне мислення та економічна поведінка існують об’єктивно, але питання їх формування та розвитку є дуже складними. Економіка має невидимий механізм дії. Проте життя видає на поверхню наслідки дії економічних механізмів: гроші, товари, ціни, безробіття, інфляцію та ін.

Економічна теорія стверджує, що, діючи у власних інтересах, люди створюють можливості вибору для інших, а суспільна координація - це процес безперервного взаємного пристосування до змін у чистій вигоді, які виникають у результаті їхньої взаємодії. У кожному суспільстві, де існують гроші, людина прагне мати їх побільше тому, що гроші розширюють можливості досягнення власних  інтересів. І це допомагає передбачити людську поведінку.

Якщо співвідношення між зиском та витратами на якусь дію збільшується, то люди виконують цю дію частіше, якщо зменшується - рідше. Тобто гроші - це мастильний матеріал механізму співробітництва.

на рисунку 1.1 відображено чотири взаємозв’язані особливості економічного способу мислення, котрі П. Хейне виділяє як головні (на тлі конфліктуючих інтересів і необхідності взаємного пристосування).