Основні поняття та категорії економічної безпеки підприємства. Організація і функції підрозділів технічного захисту інформації
11

Система являє собою сукупність організаційних структур, поєднаних цілями і завданнями захисту інформації, нормативно-правової та матеріально-технічної бази і спрямована на забезпечення інженерно-технічними заходами конфіденційності, цілісності та доступності інформації.

Функції органу державного управління у сфері технічного захисту інформації виконує Департамент спеціальних систем та захисту інформації Служби безпеки України, який реалізує державну політику, здійснює управління захистом інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах та на об’єктах інформаційної діяльності, а також державний контроль за функціонуванням системи технічного захисту інформації.

На відомчому рівні в центральних органах виконавчої влади, інших державних органах, підпорядкованих ним підприємствах, установах та організаціях створюються або визначаються підрозділи, на які покладаються завдання із забезпечення технічного захисту інформації.

На сьогодні в країні створено відповідну нормативно-правову базу, яка визначає основні принципи технічного захисту інформації, норми та вимоги з технічного захисту інформації, порядок проведення робіт та здійснення контролю його ефективності (більшість актів, що стосуються питань технічного захисту інформації, розміщено у мережі Інтернет на офіційному сайті Департаменту).

Функціонування системи технічного захисту інформації здійснюється з урахуванням необхідності забезпечення гарантії відповідності рівня захищеності інформації вимогам нормативних документів. При цьому необхідну якість робіт з технічного захисту інформації можна забезпечити за умови залучення спеціалістів, які мають відповідну фахову підготовку та досвід роботи, при відповідному технічному оснащенні.

З урахуванням зазначеного та відповідно до “Положення про технічний захист інформації в Україні”, затвердженого Указом Президента України від 27 вересня 1999 року №1229, для здійснення розроблення, впровадження, атестації та експлуатації комплексів (систем) технічного захисту інформації необхідно отримати відповідні дозволи або ліцензії.