Угоди загального характеру (біржі, аукціони, торги)
19

Розділ 2. Практична частина

 

2.1 Задача №1

 

 

Завдання:

1. Використовуючи дані виробництва продукції галузей матеріального виробництва, їх матеріаломісткості, розрахувати прогнози величини показників:

  • виробленого національного доходу;
  • використаного національного доходу;
  • виробленого національного доходу на душу населення.

2. Обчислити темпи зміни даних показників у розрахунковому періоді.

Вихідні дані:

1. Обсяги виробленої продукції галузей матеріального виробництва у базовому періоді: у промисловості – 93,5 млрд. грн.; сільському господарстві – 24,8 млрд. грн.; будівництві – 21,7 млрд. грн.; інших галузях – 17,9 млрд. грн.

2. Матеріаломісткість одиниці виробленої продукції /виконаних робіт/ у базовому періоді становила: у промисловості – 71,9 коп.; сільському господарстві – 50,6 коп.; будівництві – 70,9 коп.; інших галузях – 49,9 коп.

3. У розрахунковому періоді завдяки раціональнішому та ефективнішому використанню ресурсів матеріаломісткість продукції промисловості і сільського господарства передбачається знизити відповідно на 0,8% та 1,2%. Згідно з експертними оцінками матеріальні витрати на одиницю виконаних робіт у будівельному комплексі зростуть на 0,9%, в інших галузях – залишаться на рівні базового періоду.

4. Обсяги валової продукції у розрахунковому періоді передбачається збільшити у промисловості – на 5%, сільському господарстві – на 4%, будівництві – на 1,8%, в інших галузях – на 4,6%.

5. Сальдо зовнішньоекономічного обороту у народному господарстві у базовому періоді було від’ємним і становило 0,619 млрд. грн.; у розрахунковому періоді передбачається збільшення експорту, внаслідок чого від’ємне сальдо зменшиться на 0,35 млрд. грн.