Регіональні особливості використання трудових ресурсів в Україні
23

Основні нормативно-законодавчі акти які регулюють працю в Україні відобразимо в таблиці 2.2.

Таблиця 2.2

Основні нормативно-законодавчі акти які регулюють працю в Україні

№ з/п

Назва нормативно-законодавчого акту що регулює працю

Структура та аналіз змісту

 

1

Кодекс 3аконів про працю України від 10.12.71 р.№322-УІІІ зі змінами та доповненнями

Є зведеним законом та діє на всій території України. Він регулює трудові відносини всіх працівників, сприяє зростанню продуктивності праці, покращенню якості роботи, ефективності суспільного виробництва та підвищенню рівня життя трудящих. Крім прав визначаються трудові обов’язки; виконання встановлених норм праці; підтримка трудової дисципліни; бережне ставлення до майна підприємства.

2

Закон України «Про підприємництво», Постанова ВРУ від 26.01.91 р.

№785-12 зі змінами.

Визначає загальні правові, економічні, соціальні засади здійснення підприємницької діяльності громадянами та юридичними особами на території України, встановлює гарантії свободи підприємництва та його державної підтримки. Регулює відносини підприємців та держави. Встановлює існування трудового договору, та відповідності його реально діючій системі витрат на оплату праці.

3

Закон України «Про підприємства в Україні», Постанова ВРУ від 27.03.91 р №888-12 зі змінами та доповненнями

Визначає види і організаційні форми підприємств, правила їх створення, реєстрації, реорганізації і ліквідації, організаційний механізм здійснення ними підприємницької діяльності в умовах переходу до ринкової економіки. Встановлює обов’язковість ведення оперативного та бухгалтерського обліку, в тому числі і витрат на оплату праці та ведення статистичної звітності

4

Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 №108/95-ВР зі змінами та доповненнями

Регламентує загальні правові відносини з оплати праці. Визначає встановлені законодавством права працівників щодо оплати праці.