Митно-тарифна політика як складова зовнішньої політики держави
9

Застосовуючи певний інструмент зовнішньоекономічної політики, необхідно проаналізувати цілу низку питань, відповіді на які дадуть змогу спрогнозувати наслідки його використання.

В Україні за умов трансформації економічної системи необхідно розробити такий механізм державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, який би враховував особливості перехідного етапу. Це пояснюється тим, що національна промисловість України з її застарілими виробничими факторами ще не в змозі конкурувати з дешевими і більш якісними товарами, які виробляються за кордоном за допомогою сучасніших технологій, з вищим рівнем організації виробництва. Необхідно захистити національну економіку від наповнення ринку дешевими імпортними товарами, що зумовлює скорочення національного виробництва і навіть знищення деяких його видів, спричиняє скорочення робочих місць, зростання безробіття, загрожує національній економічній безпеці, міжнародному престижу країни. її культурі і традиціям.

Застосовуючи той чи інший інструмент регулювання зовнішньоекономічних відносин необхідно визначити його пріоритетність, тобто визначити, який з інструментів чи їх комплекс слід застосовувати за тієї чи іншої ситуації, який з них дасть найбільший економічний ефект.

Найбільш дієздатною системою реалізації і захисної, і наступальної функцій держави є митна політика. Митна політика завжди була тісно пов'язана з державною політикою і історично була першою формою державного регулювання зовнішньої торгівлі.

 

2. Митно-тарифна політика як складова політики держави

 

 

Становлення митної системи як чинника розвитку держави залежить від взаємодії як об'єктивних, так і суб'єктивних причин. Оскільки організація митної системи