Міжнародне регулювання митної діяльності
17

У митному законодавстві передбачені три режими переробки товарів:

1)  на митній території;

2)  під митним контролем;

3)  поза митною територією.

При ввезенні товарів на переробку на митній території потрібне забезпечення сплати митних платежів у вигляді внесення належних коштів на депозит митного органу, що потім повертаються після закінчення процедури переробки і повернення продуктів переробки. Мита можуть бути повернуті за умови вивезення не пізніше двох років з дня переміщення товару через митний кордон. По закінченні цього терміну вони перераховуються до державного бюджету.

Операції з переробки товарів включають:

- виготовлення товару, у тому числі монтаж, складання і підгонку під інші товари;

- власне переробку й обробку товарів;

- ремонт товарів, включаючи їх відновлення і впорядкування;

- використання деяких товарів, що сприяють виробництву продуктів переробки або полегшують його, навіть якщо ці товари цілком або частково споживаються в процесі переробки.

Вільна митна зона і вільний склад - митні режими, за яких іноземні товари розміщуються і використовуються у відповідних територіальних межах або приміщеннях (місцях) без стягування мит, податків, а також без вжиття до зазначених товарів заходів економічної політики. Вітчизняні ж товари розміщуються і використовуються на умовах, що застосовуються до вивезення відповідно до режиму експорту у порядку, обумовленому митним законодавством.

Знищення товарів - митний режим, за якого іноземні товари і транспортні засоби знищуються під митним контролем, без стягування мита. Знищенню підлягають тільки фактично завезені з дозволу митниці товари.