Особливості іноземного інвестування
21

Інвестиційна політика визначає основні умови допуску і функціонування іноземних інвестицій, права власності й вимоги контролю, галузеві обмеження, умови діяльності, включаючи ліцензування, кадрові вимоги, стандартні режими.

Отже, з точки зору стимулювання інвестиційної активності можна сформулювати комплекс цілей та напрямків майбутньої податкової політики України. Вона має бути спрямованою на: - збільшення частки власного капіталу підприємств, який може бути спрямованим на інвестиції та формування податкових стимулів для забезпечення прямування власних коштів підприємств саме на інвестиції; - формування податкових умов для підвищення ролі залучених коштів; - диференціацію оподаткування майна підприємств, які впроваджують інноваційні технології, у вигляді зниження ставки податку; - розширення меж (або їх ліквідацію) з надання інвестиційного кредиту, які повідані з його величиною; - покращення інвестиційного клімату реального сектору економіки та держави в цілому; - підвищення впливу держави на інвестиційний процес.

Дотримання зазначених вище напрямків у реалізації податкової політики в Україні сприятиме посиленню позитивного впливу інструментів податкового механізму на підвищення рівня інвестиційної активності іноземних інвесторів.

 

2.3 Інвестиційна привабливість регіонів України та фактори її підвищення

 

Результати визначення рейтингів інвестиційної привабливості регіонів України підтверджують тенденцію до концентрації потоків (як іноземного, так і вітчизняного походження) в економіку столиці (табл. 2). Обсяги прямих іноземних інвестицій в економіку столиці складають близько третини їх загального обсягу в українську економіку. В розрахунку на одного жителя Києва припадає 456 дол. прямих іноземних інвестицій, що в 6 раз вище аналогічного показника в Україні – 73 дол.