Інформаційні системи та технології підприємств
15

Метод верифікації полягає в повторному наборі тих самих даних і машинному їх зіставленні для виявлення розбіжностей. Але цей метод трудомісткий.

Підвищення надійності методів контролю інформації забезпечу­ється в комп’ютерних технологіях можливістю у процесі роботи на комп’ютері звертатися до посадових інструкцій і методичних матеріалів, використанням програмного контролю послідовності виконуваних робіт та їх блокування за наявності порушення, активним способом виправлення помилок в умовах їх попереднього вис­вітлення на дисплеї чи принтері.

Надійність інформаційних технологій значною мірою також залежить від надійності зберігання даних, запобігання їх можливої втрати (особливо в мережах, про що докладніше — у розд. 9), пошкодження тощо. Для цього використовується комплекс юридичних, технічних, програмних, організаційних, технологічних засобів. В останньому випадку створюються страхові копії масивів на різних носіях або застосовується зберігання трьох поколінь масивів («дід», «батько», «син» та інші). З появою останньої копії перша знищується, але будь-яке втрачене покоління можна відновити з допомогою двох інших.

У комп’ютерних технологіях використовуються такі основні ре­жими: централізований і децентралізований, автономний і в мережах, пакетний, діалоговий, реального часу, мультипрограмування, розподілу часу, інтерактивний, телеобробки і т. ін.

Пакетний режим полягає в обробці завдань без участі замовника в обчислювальному процесі (може бути і дистанційним, коли завдання обробляються в пакеті по черзі чи за пріоритетом).

Діалоговий режим — це режим взаємодії людини з системою обробки інформації в темпі, порівняльному з темпом обробки інформації людиною.

Режим телеобробкидистанційне введення, обробка і одержання інформації. Останнім часом дедалі частіше використовуються близькі за значенням терміни «режим мережної обробки», «режим клієнт-сервер».