Інформаційні системи та технології на підприємствах
17

У таких системах ЕОМ підключають до спеціального обладнання, що автоматично реєструє стан технологічного процесу (наприклад, температуру рідини). Обладнання передає на ЕОМ сигнали, які вона може аналізувати. На підставі аналізу ЕОМ формує сигнали для впливу на процес, передає їх обладнанню, що автоматично вносить зміни у стан процесу.

В ІС організаційного типу режим реального часу може розглядатися для організації діалогу "людина — ЕОМ" і для оброблення інформації про стан виробництва. Якщо діалогове оброблення інформації організовано так, що діалог з ЕОМ здійснюється зі швидкістю діалогу "людина — людина", то можна вести мову про режим реального часу.

Режим поділу часу. В цьому режимі до машинних ресурсів одночасно можуть звертатися кілька користувачів або програм, а оброблення інформації здійснюється так, що в користувача створюється враження монопольного володіння машинними ресурсами. Для реалізації такого режиму потрібен спеціальний ПЗ, а іноді — спеціальні технічні пристрої.

 

4. Системи підтримки прийняття рішень. Бази даних і системи управління базою даних

 

 

Діяльність будь-якого керівника повсякденно пов'язана з необхідністю прийняття рішень. Прийняття рішення є особливий вид діяльності, який полягає у формуванні варіантів рішення (альтернатив) з наступною оцінкою їх відносної ефективності і розподілом згідно з цим  ресурсів між варіантами. Більш простими типами рішень є прийняття чи відхилення альтернативи, вибір найкращої альтернативи, ранжування альтернатив.