Характеристика ІС «1С:Підприємство 7.7». Організація аудиту в комп’ютерному середовищі
5

Починаючи з 80-х років XX ст. вітчизняні аудитори широко ви­користовують комп'ютерну техніку і спеціальні програмні засоби для виконання аналітичних процедур. Вітчизняним аудиторам слід керуватися Рішенням Аудиторської палати України № 73 від 18.12.98, яким затверджено повний текст Національних нормативів аудиту в Україні, у тому числі норматив № ЗО "Використання комп'ютерів в аудиті". Мета і галузь діяльності аудитора не змінюються, коли йдеть­ся про перевірку середовища електронної обробки даних (ЕОД).

Однак прикладна програма може поставити аудитора перед необ­хідністю використання комп'ютера як засобу контролю. Ці різно­манітні варіанти використання комп'ютера відомі як Метод ауди­ту при сприянні комп'ютера (МАСК). Метою цього нор­мативу е забезпечення використання керівництвом МАСК. Ці ме­тоди можна використовувати із залученням всіх відомих типів кон­фігурацій комп'ютерів. Причому необхідність використання МАСК виникає тоді, коли нема вхідних документів і немає можливості по­вністю простежити хід операцій, і тоді, коли ефективність аудиту можна покращити за допомогою використання спеціальної комп'ю­терної аудиторської програми.

Норматив № 30 "Використання комп'ютерів в аудиті" характери­зує два методи:

• програмне забезпечення контролю;

• дані тесту.

Програмне забезпечення контролю (ПЗК) складається з ком­п'ютерних програм, що використовуються аудитором як частина про­цедур перевірки, які обробляють дані контрольних тестів системи обліку підприємства. Під час планування аудитору слід з'ясувати можливість комбінування ручного аналізу даних з обробкою на ПЗК.

Перевірку методом тестування даних використовують під час проведення процедур контролю, отриману вибірку даних вводять у комп'ютерну систему клієнта і порівнюють її з результатами: