Автоматизовані інформаційні технології. Склад і функції експертних систем. Internet як технічне та соціальне явище
13

Поряд з розвиненням ARPANET розвивались і інші мережі. Дуже швидко стала необхідною потреба в нових способах зв’язку. Ще з 1973 року, за 10 років до революції персональних комп’ютерів, агенція ARPA під своєї новою назвою DARPA почала здійснювати програму, метою якої було визначити, яким чином зв’язати мережі між собою так щоб урахувати той факт, що кожна з мереж використовує різні методи передачі інформації. При належній реалізації для зв’язку між мережами можуть бути задіяні шлюзи, які дозволяють трафіку без усяких перешкод переходити від однієї мережі до іншої.

Наступна стадія у розвитку Інтернет була у 1980-ці, коли National Science Foundation ( NSF), за допомогою технології, яка була розроблена для ARPANET. Була створена загальнонаціональна мережа, яка складалася з п’яти загальнонаціональних суперкомп’ютерних центрів. Вони були зв’язані з сусідніми університетами і дослідницькими центрами. Це надало будь-якому комп’ютеру мережі змогу надсилати повідомлення через сусідів, щоб зв’язатися з будь-яким іншим комп’ютером.

NSF вдосконалив універсальний доступ освіти до мережі, за допомогою фінансування зв’язків університетського містечка, проте, тільки, якщо університетське містечко мало план пропонувати доступ іншим. Сьогодні NSFNET поєднує уряд, університети, дослідницькі та комерційні установи в усьому світі.

Сьогодні до Інтернет підключено мережі, які охоплюють всі континенти, навіть Антарктику, і з’єднують кожне місто на планеті. Ви можете їхати по інформаційному супершосе поза Великою стіною Китаю, мандрувати у Великих Пірамідах Єгипту, біля Британії, поперек піщаних дюн Пустелі Сахара, долати непрохідні джунглі Африки, стародавні руїни інків у Південній Америці, і назад, у ваше рідне місто, не встаючи з Вашого комфортного стільця. Багато користувачів і вдома, і на роботі бажали б одержати доступ до величезних ресурсів мережі. Найпростіше рішення для цього - модем та комутоване з’єднання з вузловим комп’ютером (по телефонній лінії). Для оволодіння Интернет необхідно бажання одержати інформацію, уміння працювати на комп’ютері та наявність доступу до Интернет. Найважливіше - бажання одержати інформацію. Саме Інтернет може запропонувати те що потрібно: необхідні відомості, причому саме тоді, коли вони необхідні.