Основні складові частини ІС обліку. Особливості обліку виробничих запасів. Пошук інформації в Іnternet
5

Якщо АІС на промисловому підприємстві призначена, зде­більшого, лише для обробки управлінської інформації (плану­вання випуску продукції, бухгалтерський облік, розрахунки заробіт­ної плати і т. ін.), то АІС у фінансово-кредитних установах (ФКУ), і насамперед у банківських установах, не лише обробляють управлінську інформацію, а й виконують автоматизацію операцій основної діяльності, зокрема основного виробництва (обробка даних відповідних документів у процесі здійснення грошових розрахунків, надання кредитів, на­громадження коштів і т. ін.).

Будь-яка ІС обліку поділяється на функціональну та забезпечуваль­ну частини (ФЧ та 3Ч), які, у свою чергу, поділяються на прос­тіші елементи — підсистеми, котрі також припускають подаль­ший поділ.

До функціональної частини належать ті елементи системи, які визначають її функ­ціональні можливості, а саме: призначення, виконувані управлін­ські функції та функції з обробки інформації.

До забезпечувальної частини системи належать об'єкти (матеріальні та інші засоби, інструментарій), з допомогою яких виконуються функції систе­ми, тобто реалізується функціональна її частина.

Додатково виокремлюють забезпечувальні підсистеми, кож­на з яких об'єднує певний вид ресурсів, а також умови їх організації. Ці підсистеми розкривають сутність і склад ресурсів, не­обхідних для функціонування АІС, тому їх перелік є типовим і практично однаковим для різних АІС.

До складу забезпечувальної частини належать підсистеми техні­чного, математичного, лінгвістичного, правового, інформаційного, організаційно-методичного та ергономічного забезпечення.

Підсистема технічного забезпечення ТЗ, у свою чергу, складається з чотирьох елементів.

1. Технічні засоби — комплекс технічних засобів КТЗ, використовуваних для одержання, вводу, підготовки, перетво­рення, обробки, зберігання, реєстрації, виводу, відображення, ви­користання та передавання даних і реалізації керівних дій.