Основні типи організації інформаційних систем обліку. Ведення електронної картотеки основних засобів. Іnternet як технічне та соціальне явище
9
  • із застосуванням власних програмних продуктів, розроблених силами підприємства;
  • із застосуванням універсального програмного забезпечення, запропонованого фірмами-розробниками для проведення розрахунків із планування, обліку, контролю та аналізу.

Надійні бухгалтерські системи повинні забезпечувати якісне ведення обліку, бути  зручним  у використанні.

Нині створено принципово нові автоматизовані форми  бухгалтерського обліку, при яких обліково-обчислювальні роботи виконуються автоматично на обчислювальних машинах з використанням програмного забезпечення.

За допомогою комп’ютеризації облікового процесу на підприємстві забезпечується раціональне використання матеріальних ресурсів.

Облік основних засобів є складовою частиною програмного забезпечення. Аналітичний облік основних засобів ведеться за об’єктами аналітичного обліку у кількісному та вартісному виразі.

В комп’ютерній системі для формування і відображення операцій руху основних засобів передбачено відповідні шаблони електронних документів. Для аналітичного обліку основних засобів автоматизованим шляхом ведеться інвентарна картотека, в якій відображаються всі необхідні  дані для управління в обліку даних. Для відображення інформації про наявність, рух та контроль за основними засобами по підрозділах і матеріально відповідальних осіб використовують: «Узагальнену відомість залишків основних засобів», «Відомість контролю переміщення  та списання основних засобів».

Отже, можна констатувати, що застосування бухгалтерської програми та електронної картотеки основних засобів дає можливість отримувати оперативну і якісну інформацію з обліку господарських операцій. Це позитивно вливає на роботу всього підприємства, яке працює в ринкових умовах, що значно підвищує рівень управління фінансово-господарською діяльністю підприємства.