Технічне, програмне, організаційне, правове, математичне забезпечення ІС обліку. Ведення картотеки ОЗ. Електронна комерція
9

За допомогою комп’ютеризації облікового процесу на підприємстві забезпечується раціональне використання матеріальних ресурсів.

Облік основних засобів є складовою частиною програмного забезпечення. Аналітичний облік основних засобів ведеться за об’єктами аналітичного обліку у кількісному та вартісному виразі.

Реєстрація кожного запису господарської операції з наявності та руху основних засобів здійснюється на таких рахунках бухгалтерського обліку:

  • 103 «будівлі і споруди»;
  • 104 «машини та устаткування»;
  • 105 «транспортні засоби»;
  • 106 «інструменти, прилади, інвентар»;
  • 109 «інші».

В комп’ютерній системі для формування і відображення операцій руху основних засобів передбачено відповідні шаблони електронних документів. Для аналітичного обліку основних засобів автоматизованим шляхом ведеться інвентарна картотека, в якій відображаються всі необхідні дані для управління в обліку даних. Для відображення інформації про наявність, рух та контроль за основними засобами по підрозділах і матеріально відповідальних осіб використовують: «Узагальнену відомість залишків основних засобів», «Відомість контролю переміщення  та списання основних засобів».

Отже, можна констатувати, що застосування бухгалтерської програми та електронної картотеки основних засобів дає можливість отримувати оперативну і якісну інформацію з обліку господарських операцій. Це позитивно вливає на роботу всього підприємства, яке працює в ринкових умовах, що значно підвищує рівень управління фінансово-господарською діяльністю підприємства.

Поліпшується організація і знижується трудомісткість ведення обліку, підвищується продуктивність праці робітників бухгалтерії, знижуються витрати на ведення обліку.