Класифікація бухгалтерських програм і систем. Поняття технічного забезпечення комп'ютерних ІС
13

Готові програмні комплекси, функції управління підприємствами, що одночасно охоплюють, в цілому, пропонують на російському ринку поки переважно західні фірми. Не дивлячись на те, що вартість західних програм і послуг з їх супроводу на одін-два порядку вище вітчизняних, а набір функцій і адаптується систем, терміни їх впровадження, та і сервіс супроводу далеко не повністю задовольняють потребам і вимогам вітчизняних користувачів, деякі підприємства, що мають значні фінансові ресурси, з тих або інших причин все ж таки орієнтуються на ці продукти.

Одним з таких продуктів є система R /3 фірми SAP (ФРН), вживана в будь-яких галузях промисловості і в будь-яких сферах діяльності.

Вітчизняні розробки автоматизованих систем масштабу підприємства, до яких, безумовно, відносяться і торгові системи, - це клас програм вищого рівня. На комплексність автоматизації управління підприємствами претендують, наприклад, системи корпорації “Галактика”, фірми “Росекспертіза” і “Никос-софтвер”, компанія “Айті”. По функціональній наповненості їх розробки ще далекі від системи R/3, але використання відповідних крупним системам інструментальних і програмно-апаратних засобів свідчить про те, що в недалекому майбутньому вони зможуть скласти серйозну конкуренцію західним системам.

Вже зараз ці фірми розглядають системи автоматизації як комплекс робіт по постановці і організації процесу управління, реструктуризації підприємства і його бізнес-процессов з пошуком оптимальних на сьогоднішній день засобів, методів, інформаційних технологій.