Класифікація бухгалтерських програм і систем. Поняття технічного забезпечення комп'ютерних ІС
3

Розділ І. Теоретична частина

1.1. Класифікація бухгалтерських програм і систем

 

 

 

На сьогоднішній день єдиної, загальноприйнятої класифікації фінансово-економічних програм не існує. Проте розвиток і застосування комп’ютерних систем зараз такі, що необхідна комплексна, всеосяжна класифікація, що відповідає вимогам системного аналізу. Вона допомогла б непрофесійному користувачеві правильно орієнтуватися не тільки у виборі того або іншого програмного продукту (ПП), але і в його експлуатації. Для цього програмні продукти необхідно класифікувати за декількома ознаками, зокрема таким, які характеризували б його генезис (походження). Останнє істотно впливає на аспекти експлуатації ПП, його можливість адаптуватися до структури того або іншого конкретного підприємства, до змінного законодавства і т.п.

В зв’язку з цим підходи до класифікації можуть бути згруповані таким чином:

1. Програми призначені і створюються для роботи в різних операційних середовищах (оболонках). Залежно від цього вони підрозділяються на бухгалтерські програми під DOS , Windows 95, Windows 98/Me, Windows 2000, Windows XP і т.д.

2. По ступеню автоматизації програми можна розбити на наступні основні категорії: вузькоспеціалізовані програми, спеціалізовані, універсальні (комплексні системи).

3. Програми призначені і створюються для роботи в різних організаціях. При цьому можна виділити бюджетні організації і комерційні.

4. Дуже часто виникає необхідність організувати роздільний бухгалтерський облік на декількох комп’ютерах (робочих місцях) з подальшим злиттям даних для підведення підсумків. Як правило, розділення робіт між робочими місцями здійснюється по ділянках обліку. В зв’язку з цим в даний час всі бухгалтерські пакети можна розділити на наступні категорії: що працюють в автономному режимі; що працюють в це тевом режимі.