Представлення інформації в ПК. Поняття та призначення СУБД. Поняття топології мережі. Пошук інформації в Іnternet
3

1. Представлення інформації в ПК. Сутність двійкового кодування. Кодування цілих і дійсних чисел

 

 

Комп’ютер обробляє інформацію, подану тільки в цифровому вигляді. Це означає, що будь – яка інформація (символьна, звукова, графічна тощо) має  перетворюватися на цифри. Такий процес називається кодуванням інформації.

Код установлює відповідність між елементами повідомлень та сигналами і є комбінацією цифр 0 та 1. Отже, вся інформація, що обрамляється комп’ютером, подається в двійковій системі числення.

Двійкова система числення використовує для запису чисел тільки два символи, зазвичай 0 (нуль) та 1 (одиницю). Детальніше, двійкова система числення є позиційною системою числення, база якої дорівнює двом. Завдяки тому, що таку систему доволі просто використовувати у електричних схемах, двійкова система отримала широке розповсюдження у світі обчислювальних пристроїв.

Двійкове число можна представити як послідовність будь-яких об'єктів, які можуть знаходитися в одному з двох можливих станів. Наприклад:

- числа, що можуть приймати значення 0 або 1: 1 0 1 0 0 1 1

- позиції, на яких можуть стояти хрестики або нулики: х о х о о х х

- вузли електричної схеми, які може бути, а може не бути зіструмлено

- ділянки магнітної смужки, які можуть бути, а можуть не бути намагнічено

- тощо.

Лічити у двійковій системі не складніше, ніж у будь-якій іншій. Скажімо, у десятковій системі, коли число у поточному розряді сягає десяти, то розряд обнуляється і одиниця додається до старшого. Наприклад: 9+1=10, 44+7=51; Аналогічним чином у двійковій системі: коли число в розряді сягає двох - розряд обнуляється і одиниця додається до старшого розряду. Тобто: 1+1=10. Зверніть увагу, "10" у цьому записі - двійкове число, у десятковій системі це число записується як "2". А десяткове 9+1=10 у двійковій системі буде виглядати так: 1001+1=1010 (після додавання одиниці число в останньому розряді дорівнює двом, тож розряд обнуляється і одиниця додається до передостаннього(старшого) розряду).