Периферійне обладнання. Поняття звіту в СУБД МS Access. Протоколи середнього та високого рівнів. Поняття Web-браузера
15

4. Поняття Web-браузера. Сучасні Web-браузери

 

 

Для роботи в Web необхідна спеціальна програма-клієнт, що називається Web-браузером. Одним з перших браузерів була програма Mosaic, розроблена засновником фірми Netscape Марком Ендрісеном  (Магc Andreesen). Перша версія Mosaic була випущена центром NCSA (National Center for Supercomputing Applications — Національний центр суперкомп'ютерних додатків) у 1993 році. У 1994 році Ендрісен залишив NCSA, щоб заснувати фірму Mosaic Communications, на якій почали розробляти браузер Netscape Navigator, який в даний час є найбільшим конкурентом браузера Internet Explorer фірми Microsoft.

Браузер (англ. browser — переглядач) — програмне забезпечення для комп'ютера або іншого електронного пристрою, як правило, під'єднаного до Інтернет, що дає можливість користувачеві взаємодіяти з текстом, малюнками або іншою інформацією на веб-сторінці. Тексти та малюнки можуть містити посилання на інші веб-сторінки, розташовані на тому ж веб-сайті або на інших веб-сайтах.

Веб-переглядач з допомогою посилань дозволяє користувачеві швидко та просто отримувати інформацію, розміщену на багатьох веб-сторінках. Веб-переглядач під’єднується до сервера HTTP, отримує з нього документ і форматує його для представлення користувачеві або намагається викликати зовнішню програму, яка це зробить, залежно від формату документа. Формати документа, які веб-переглядач повинен представляти без допомоги зовнішніх програм, визначає World Wide Web Consortium (скорочено W3C). До них належать формати текстових документів HTML та XHTML, а також найпоширеніші формати растрової графіки GIF, JPEG та PNG (останній — розробка W3C). Якщо ви читаєте цей текст з екрана монітора, то в даний момент ви користуєтесь веб-переглядачем.

Адресування сторінок відбувається за допомогою URL (Uniform Resource Locator, RFC 1738), який інтерпретується, як адреса, що починається з http: для протоколу HTTP. Багато навігаторів також підтримують інші типи URL та їх відповідні протоколи, як, наприклад, gopher: для Gopher (ієрархічний протокол гіперпосилань), ftp: для протоколу перенесення файлів FTP, rtsp: для Протоколу потоків реального часу RTSP, та https: для HTTPS (HTTP Secure, що розширює HTTP за допомогою Secure Sockets Layer SSL або Transport Layer Security TLS).