Службові програми Windows XP: Дефрагментація дисків. Поняття моделі даних. Типи локальних мереж за логічною організацією. Типи підключення абонентів до Іnternet
5

В результаті на екрані з’являється діалогове вікно, розділене на дві основні області. У верхній частині перелічені диски даного комп’ютера.

В нижній частині відображається графічне представлення того, наскільки обраний диск є фрагментованим. Кольорами вказується стан диску:

· червоним відображаються фрагментовані файли;

· синім виводяться неперервні області;

· білим відображається вільний простір диску;

· зеленим виводяться системні файли, які не можуть бути переміщені.

Перед виконанням дефрагментації можна проаналізувати вибраний диск, натиснувши кнопку [Анализ]. Відображається діалогове вікно з повідомленням про відсоток фрагментованих файлів на диску і рекомендаціями щодо необхідності виконання операції.

Для запуску процесу дефрагментації достатньо натиснути кнопку [Дефрагментація] в основному вікні програми або у вікні завершення аналізу диску.

Час, необхідний для дефрагментації диску, залежить від декількох факторів, у тому числі від його розміру, кількості файлів на диску, ступеня його фрагментації та доступних ресурсів системи.

У вікнах результатів аналізу та дефрагментації наглядно відображаються поліпшення в структурі диску після виконання операції. Детальнішу інформацію можна отримати, натиснувши кнопку [Вывести отчет].

В комплект поставки Windows XP, крім прикладних програм, входять також програми, призначені для обслуговування і оптимізації роботи системи.

В структурі Головного меню доступ до службових програм здійснюється послідовністю команд «Пуск - Все программы - Стандартные – Служебные». Крім того, можна скористатися можливістю запуску програм з вікна властивостей магнітного диску, що відкривається за командою Свойства контекстного меню диску з вікна папки Мой компьютер.