Бази знань та експертні системи. Експертна система C#
9

Однак існує більш високий клас додатків, де потрібно враховувати динамічні зміни навколишнього світу за час виконання додатку. Такі експертні системи одержали назву динамічних ЕС.

У порівнянні зі статичною ЕС у динамічну вводиться ще два компоненти:

      підсистема моделювання зовнішнього світу;

      підсистема сполучення з зовнішнім світом.

Динамічні ЕС здійснюють зв'язок з зовнішнім свіітом через систему контролерів і датчиків. Крім того компонента БЗ і механізму виведення істотно змінюються, щоб відбити тимчасову логіку подій, що відбуваються в реальному світі.

До розряду таких динамічних середовищ розробки ЕС відноситься сімейство програмних продуктів фірми Gensym Corp. (США). Один з таких продуктів система G2 – базовий програмний продукт, що представляє собою графічне, об'єктно-орієнтоване середовище для побудови і супроводу експертних систем реального часу, призначених для моніторингу, діагностики, оптимізації, планування і керування динамічним процесом.

4. Основні режими роботи експертних систем

 

 

У роботі ЕС можна виділити два основних режими: режим придбання знань і режим рішення задачі (режим консультації або режим використання ). У режимі придбання знань спілкування з ЕС здійснює експерт (за допомогою інженера знань).

Використовуючи компонент придбання знань, експерт описує проблемну область у виді сукупності фактів і правил. Іншими словами, "наповняє" ЕС знаннями, що дозволяють їй самостійно вирішувати задачі з проблемної області.

Відзначимо, що цьому режимові при традиційному підході до програмування відповідають етапи: алгоритмізації, програмування і налагодження, виконувані програмістом. Таким чином, на відміну від традиційного підходу у випадку ЕС розробку програм здійснює не програміст, а