Основні етапи формування антисоціальної поведінки. Психологічна характеристика юридичної праці
5

IV етап – суб’єкт виступає як активне діюче начало; він впливає на соціальну дійсність у негативному напрямі, що викликає відповідні соціальні санкції (осудження, переслідування, покарання)

 

2. Психологічна характеристика юридичної праці

 

 

        Юридична праця дуже різноманітна і складна і має в собі ряд рис, які відрізняють його від праці більшості інших професій. Правозастосовуюча діяльність більшості юридичних професій протікає в області суспільних відносин і відрізняється надзвичайною різноманітністю вирішуваних завдань. Кожна нова справа для слідчого, судді, прокурора, адвоката є новим завданням, і чим менше шаблону буде допущено цими особами, тим більше вірогідний правильний результат у пошуках істини.

       Слід зазначити, що правове регулювання всієї професійної діяльності відрізняє юридичну працю від інших професій і поступово накладає свій відбиток на особу кожного юриста. Вся діяльність слідчого, прокурора, судді, адвоката, нотаріуса і так далі при всій її складності і різноманітності завжди протікає в рамках правового регулювання. Вже при плануванні своєї діяльності кожен юрист в думках проводить зіставлення своїх майбутніх дій з нормами чинного законодавства, що регламентують ці дії. Для більшості юридичних професій характерна висока емоційність праці. При цьому у ряді випадків діяльність супроводжується негативними емоціями, необхідністю їх пригнічувати, а емоційна розрядка буває відстрочена на порівняно великий період часу.

        Професійна юридична діяльність в основному діяльність державна. Держава ставить перед правоохоронними органами певну мету і завдання, направлені на ліквідацію злочинності в країні. Держава створює спеціальну систему підготовки, перепідготовки і удосконалення правоохоронних і судових органів. Ці вимоги у міру зростання юридичної культури всього суспільства підвищуються по відношенню як до всієї правоохоронної системи, так і до кожної її ланки, до кожного її працівника.