Припинення трудового договору
17

Задача 1

 

Наказом начальника Київського АТП №12 було звільнено п'ять працівників за такими формулюваннями: звільнений у зв'язку з вступом до вузу; переходом на інвалідність; переходом на пенсію за віком; у зв'язку з призовом до Збройних Сил України; у зв'язку з втратою довіри.

Хто з цих працівників має право на вихідну допомогу і в якому розмірі?

 

         Вихідна  допомога  виплачується  працівникам  у  розмірі  не  менше середнього  місячного  заробітку,  відповідно  до ст. 44 КЗпП  України, при  припиненні  трудового  договору  з  підстав,  зазначених  у  п. 6 ст.
36  та  п.п.  1, 2 і 6 ст. 40 КЗпП  України чи внаслідок порушення власником   або  уповноваженим  ним  органом  законодавства  про  працю, умов  колективного чи трудового договору.

       Також  відповідно до ст. 44 КЗпП України вихідна  допомога  у розмірі   не  менше  двомісячного  середнього  заробітку  виплачується працівникові   у  разі  призову  його  або  вступу  на військову   службу, направлення  на  альтернативну (невійськову) службу.

 

 

Задача 2

Водій Цупренко, в нетверезому стані скоїв аварію, в результаті чого пилилось дві тонни молока. Адміністрація заводу, де працював Цупренко, стягнула з його заробітної плати 700 гривень для покриття матеріальної шкоди в повному обсязі.

В якому розмірі і в якому порядку відшкодовується заподіяна шкода?