Множинність злочину
3

ВСТУП

 

 

Правоохоронним органам нерідко приходиться зустрічатися з такими фактами, коли в поведінці злочинця виявляються ознаки двох і більше злочинних діянь. Залежно від характеру цих злочинних діянь істотно змінюється і кримінально-правова оцінка суб’єкта. Так, в одних випадках скоєне необхідно кваліфікувати за декількома кримінально–правовими нормами, в інших – все вчинене охоплюється лише однією нормою. В ряді випадків змінюється і порядок призначення покарання, його тяжкість, а також порядок відбуття. Очевидно, що в даній ситуації необхідний одноманітний підхід до вирішення цих питань. Оскільки, у всіх цих випадках йдеться про схожі моменти, а саме про вчинення однією особою декількох злочинів, всі ці питання необхідно розглядати в комплексі. Безпосередньо в цьому плані важливим, актуальним і практично значущим для науки кримінального права і судово-слідчої практики є дослідження проблеми множинності злочинів за кримінальним законодавством.

При множинності злочинів в поведінці однією людиною повинна бути інша (ніж при вчиненні одиничного злочину) оцінка суспільної небезпеки поведінки суб’єкта, а також юридична кваліфікація вчиненого, і нарешті, істотними особливостями повинно характеризуватись призначення покарання.

Проблема множинності злочинів і відмежування від неї одиничних злочинів все ще потребує подальшого вивчення і розробки. Поки що багато є питань в теорії і на практиці розв’язання суперечливо, що не сприяє однаковому застосуванню кримінального закону правоохоронними органами.

Ми обрали дану тему для дослідження перш за все тому що з огляду на високий ступінь суспільної небезпечності повторності, сукупності і рецидиву злочинів вони все таки є ще мало дослідженими в сучасній науковій літературі. Крім того, у багатьох статтях Особливої частини КК повторність і рецидив злочинів визначаються як кваліфікуючі ознаки окремих складів, що тягнуть за собою при їх встановленні більш суворе покарання. У зв'язку з цим можна наголосити на тих загальних властивостях множинності, що визначають її соціальну характеристику.