Способи полегшення податкового тиску на господарюючий суб’єкт
13

Вважаємо основною проблемою податкової системи України її деформацію в бік податкового навантаження на виробника. Для подолання цього негативного явища слід зменшити пряме оподаткування підприємств, а оподаткування громадян підвищувати із одночасним збільшенням їхніх доходів.

Реформування податкової системи, що завершиться із прийняттям Податкового Кодексу, дозволить зменшити податкове навантаження, спростити адміністрування податків і зборів, стимулювати інвестиційну діяльність, а основне сприятиме стабілізації у сфері оподаткування.

Однак, запропоновані на розгляд Верховної Ради проекти Податкового кодексу, зокрема урядовий, містять ряд недоліків. У ньому відсутня систематизація та класифікація пільг, не встановлено критерії призначення та скасування пільг, показники їхньої ефективності. Проблема пільг в податковій системі України є надзвичайно важливою у звязку з поширеною практикою їх застосування. З року в рік майже на половину зростає кількість підприємств, що користуються пільгами. Через надання пільг бюджет не отримує суми, що еквівалентні його доходній частині.  

Для податкової системи України характерне широке розповсюдження різноманітних пільг.

Надання пільг - безсистемне: вони передбачаються не лише податковими законами, а й іншими неподатковими законами, а також постановами Кабінету Міністрів, указами Президента [3,c. 6].

Пільги часто надаються вимушено, з урахуванням критичного стану тієї чи іншої галузі, незалежно від пріоритетів і конкретних програм. Відсутні чіткі критерії надання пільг і методи контролю за цільовим використанням коштів, зекономлених в результаті надання пільг. Нерідко податковими пільгами користуються не ті суб'єкти господарювання, для яких вони передбачались, а зовсім інші, котрі різними незаконними шляхами здобувають ці пільги і в такий спосіб ухиляються від сплати податків. Організації, які мають податкові пільги, як правило, потрапляють під вплив кримінальних структур.