Правове регулювання іноземних інвестицій
3

1. Правовий аналіз нормативно-правової бази щодо регулювання іноземних інвестицій в Україну

 

 

 

 

Зусилля України як молодої незалежної держави інтегруватися у світове співтовариство відбувається в умовах реформування відносин власності і структурної перебудови економіки всередині країни. Велике значення як стимулятора розвитку ринкових відносин за цих умов набуває залучення і оптимальне використання інвестицій, в т. ч. іноземних.

Переваги іноземних інвестицій над іншими видами економічної допомоги незаперечні. Вони виступають додатковим джерелом інвестування у вітчизняне виробництво, його модернізацію, розробку та запровадження нових технологій (не збільшуючи при цьому зовнішнього боргу країни, а навіть сприяючи отриманню коштів для його погашення), а також завдяки виробничій та науково-технічній кооперації забезпечують інтеграцію вітчизняної економіки у світову.

Потреба української економіки в іноземних інвестиціях набагато більша, ніж їх фактичне вкладення. Причин такого становища чимало. Значну роль у залученні іноземних інвестицій в Україні відіграє якість правового регулювання іноземних інвестицій та його стабільність.

Правовий режим іноземного інвестування в Україні регулюється національним законодавством України та міжнародними договорами України, що після їх схвалення Верховною Радою України імплементуються у національне законодавство.

Для розвитку української економіки має велике значення залучення і оптимальне використання іноземних інвестицій. На розмір іноземних інвестицій має безпосередній вплив ставлення органів державної влади до іноземних інвестицій, рівень гарантій інвестиційної діяльності та репатріації отриманих прибутків. Законодавство України з питань регулювання іноземних інвестицій є недосконалим та нестабільним. Тому, дуже актуальною є проблема аналізу питання нормативно-правового регулювання іноземних інвестицій