Правові засади фінансового контролю рахунковою палатою
19

Взаємодія управлінь і департаментів Рахункової палати в Україні проявляється в організації проведення контрольно-ревізійних та контрольно-аналітичних заходів управлінням, у наданні їм методичної допомоги департаментами Рахункової палати. Як зазначено у Плані роботи територіальних управлінь Рахункової палати на І квартал 2005 року по виконанню Плану роботи Колегії Рахункової палати на 2005 рік, враховуючи необхідність надання методичної допомоги працівникам територіальних управлінь, у процесі їх становлення останні здійснюють контрольно-аналітичні заходи на об’єктах, в основному, як члени контрольних груп, під керівництвом і за напрямами, визначеними працівниками департаментів – керівниками контрольних груп.

Враховуючи викладене вище, слід зробити висновок, що внесення змін до ст. 98 Конституції України щодо місця і ролі Рахункової палати України у системі державного фінансового контролю є нагальною необхідністю. Прийняття нової редакції ст. 98 Конституції України дозволить нарешті сформувати належне правове поле діяльності не лише самої Рахункової палати, а й усієї системи органів фінансово-економічного контролю в державі.

Мабуть, на цьому ще не закінчаться дебати, оскільки чинне законодавство, що визначає правовий статус Рахункової палати, має багато прогалин, є недосконалим. Доцільно не лише змінити статтю 98 Конституції України, а й, відповідно, прийняти новий Закон „Про Рахункову палату”, який би чітко закріпив повноваження, функції, завдання даного державного органу щодо здійснення фінансового контролю.

 

1.2. Принципи та функції Рахункової палати України

 

Рахункова палата здійснює державний фінансово-економічний контроль на засадах (принципах):

- законності - діяльність Рахункової палати ґрунтується виключно на законодавстві і будь-яке втручання в цю діяльність категорично забороняється;