Фінансове планування на підприємстві (на матеріалах ВАТ «Промавтоматика»)
33

Засновниками підприємства є держава в особі Міністерства машинобудування, військово-промислового комплексу і конверсії України. Статутний фонд підприємства становить 38 507,03 грн., який поділено на 3850703 простих іменних акцій номінальною вартістю 0,01 грн. кожна. Акціонерами товариства є юридичні особи та фізичні особи, які набули право власності на акції Товариства у процесі приватизації, емісії додаткової кількості акцій, а також на вторинному ринку цінних паперів.

Органами підприємства є: загальні збори; наглядова рада; правління; ревізійна комісія. Вищим органом акціонерного товариства є загальні збори акціонерів.  Виконавчий орган здійснює керівництво поточною діяльністю товариства. Спостережна рада акціонерного товариства - це орган, який представляє інтереси акціонерів у перерві між загальними зборами акціонерів і контролює діяльність виконавчого органу. Ревізійна комісія здійснює контроль за фінансово-господарською діяльністю ВАТ «Промавтоматика» [5,c.321].

З моменту держаної реєстрації підприємство є юридичною особою, має відокремлене майно, що враховується на самостійному балансі, поточні, валютні  додаткові та інші рахунки в установах банків, печатку та кутовий штамп, а також товарний знак та інші притаманні юридичній особі реквізити. Діє на основі повного госпрозрахунку і веде фінансово-господарську діяльність у відповідності з Статутом підприємства та чинним законодавством України. Підприємство створене з метою здійснення підприємницької діяльності для отримання прибутку в інтересах акціонерів Товариства, максимізації добробуту акціонерів у вигляді зростання ринкової вартості акцій підприємства, а також отримання акціонерами дивідендів;розвитку економіки в зоні радіаційного забруднення, забезпечення господарських відносин з іншими підприємствами, економічними регіонами, країнами, задоволення матеріальних потреб громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.

Основними напрямками діяльності підприємства є:

-         виробництво автоматичних дозаторів, тензометричних силовимірювальних приладів, електрозварювального обладнання, товарів народного споживання, запчастин до них, а також гарантійне обслуговування та виконання індивідуальних заказів;