Фінансове планування на підприємстві (на матеріалах ВАТ «Промавтоматика»)
37

Прибуток утворюється за рахунок надходжень від господарської діяльності після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат і витрат на оплату праці.

Порядок розподілу прибутку і покриття збитків підприємством визначається рішенням загальних зборів у відповідності до чинного законодавства та Статуту. Розподіл прибутку відбувається шляхом створення та наповнення фондів підприємства. Порядок створення фондів і розмір відрахувань до них визначається рішенням загальних зборів акціонерів. За рахунок прибутку, що залишається у підприємства, створюються:

-         резервний фонд;

-         фонд дивідендів;

-         покриваються збитки.

Резервний фонд створюється шляхом щорічних відрахувань у розмірі не менше п’яти відсотків від чистого прибутку підприємства, що залишається після сплати податків та інших платежів в бюджет, резервний фонд має скласти не менше 25% від розміру статутного фонду. За рахунок коштів фонду дивідендів нараховуються та виплачуються дивіденди акціонерам підприємства.

Підприємство покриває збитки відповідно до вимог чинного законодавства.

Підприємство здійснює оплату праці на основі відрядних розцінок, місячних посадових окладів та погодинних тарифних ставок. Відповідно до чинного законодавства деяким категоріям працівників встановлено розмір доплат і надбавок до тарифних ставок та посадових окладів. Відпустки  працівникам надаються відповідно до Закону України «Про відпустки» та закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської категорії».