Фінансове планування на підприємстві (на матеріалах ВАТ «Промавтоматика»)
67

Аналіз виконання плану прибутку розпочинається із загальної оцінки виконання плану фінансових результатів за кожним напрямком одержання прибутку. Потрібно проаналізувати причини утворення позареалізаційних збитків, виявити винних, встановити, які заходи вживалися по недопущенню виникнення цих втрат надалі. Уважно повинно бути розглянуте виконання завдань по зниженню собівартості продукції, яка є основним джерелом прибутку. При цьому аналізуються відхилення за окремими статтями витрат на виробництво і встановлюється вплив норм видатків, цін і транспортно-заготівельних видатків на перевитрачання (або економію), зміни асортименту продукції.

При аналізі звіту підприємства важливо з'ясувати, з чиєї вини виникла нестача власних оборотних коштів. Якщо нестача утворилася через невиконання плану прибутку або понад планових збитків внаслідок безгосподарності, недотримання режиму економії у витрачанні матеріальних, трудових і грошових засобів, нераціонального використання основних і оборотних фондів, то він повинен бути перекритий за рахунок понад планового додаткового прибутку, отриманого у зв'язку з проведенням спеціально розроблених організаційно-технічних заходів.

В обов'язки фінансової служби  ВАТ «Промавтоматика» входить постійний контроль за обґрунтуванням потреб в оборотних засобах, їх формування, створення необхідних запасів товарно-матеріальних цінностей, їх використанням, швидкістю обороту основних елементів оборотних засобів. Аналізуючи стан власних оборотних коштів, треба перевірити, чи не було їх іммобілізації на непередбачені планом цілі.

Ефективною формою контролю є складання звіту про виконання фінансового плану. На основі бухгалтерського обліку і звітності, даних оперативного і статистичного обліку підраховуються фактичні суми по кожній статті фінансового плану, визначаються відхилення і їх причини. Це дозволяє аналізувати виконання кожної статті окремо і в цілому всього фінансового плану підприємства і на основі цього розробляти заходи по усуненню недоліків, підвищенню рентабельності, збільшенню прибутків й інших доходів, найбільш ефективного використання ресурсів.