Фінансова санація та банкрутство підприємств (на прикладі ВАТ «Ніжинський МКК»)
49

Чистий оборот коштів підприємства з кожним роком зменшувався і на значну  суму 2234,4 тис. грн.. або на 41,08 %., зменшився коефіцієнт покриття.

Коефіцієнт швидкої ліквідності також не досягає свого нормативного значення, а коефіцієнт абсолютної ліквідності зовсім низький.

Підприємство не  можливості  покрити свої короткострокові зобов’язання в короткострокові періоди. І стан підприємства з кожним роком погіршується.

Фінансова стійкість не стабільна, коефіцієнт автономії менше нормативного значення, коефіцієнт забезпеченості власними коштами то же не відповідає нормативному значенню. Ділова активність значно зменшилась.

Всі ці показники свідчать про те, що якщо підприємство не розробить проект фінансового оздоровлення, то воно стає банкрутом.

Розробка проекту фінансового оздоровлення здійснюється фінансовою  службою підприємства, яке перебуває у фінансовій кризі, представниками потенційного санатора, незалежними аудиторськими та консалтинговими фірмами.

Проект санації складається зі вступу та двох розділів. У вступі  відображаються:

- фактичний фінансовий стан підприємства (фактичний обсяг реалі­зації, величина прибутків (збитків), рівень заборгованості, коефіцієн­ти платоспроможності, ліквідності, фінансового лівериджу тощо);

- аналіз причин кризової ситуації;

- характеристика ринків збуту продукції;

- кадровий потенціал та інші вихідні параметри.

Крім того, фор­мулюються стратегічні цілі санації і стислий прогноз результатів проведення фінансового оздоровлення підприємства.

Перший розділ містить конкретний план фінансового оздоров­лення, складовими частинами якого є:

а) план маркетингу та оцінка ринків збуту продукції;