Фінансова санація та банкрутство підприємств (на прикладі ВАТ «Промавтоматика»)
55

Коли йдеться про мобілізацію внутрішньовиробничих сана­ційних резервів, аналізуються всі наявні можливості збільшення виручки від реалізації продукції, виробництво і збут якої є пред­метом діяльності підприємства. Розмір  виручки від реалізації залежить від двох основних факторів:

-  обсягу реалізованої продукції;

-  ціни одиниці такої продукції.

Щоб збільшити обсяги реалізації, слід максимально активізувати збутову політику підприємства. Стимулювати збут можна помірним збільшенням цін. Не існує єдиних для всіх підприємств рецептів збільшення обсягів реалізації. Успіх у цій справі залежить під безлічі факторів. Тип санаційних заходів у цій сфері залежить від конкретного підприємства та обраної ним стратегії маркетин­гу[36,c.97].

Зрозуміло, що головним інструментом маркетингу є ціноутво­рення. Рішення про зміни цін слід приймати на підставі поглиб­леного аналізу наслідків цих змін. Треба підвищити ціну до рівня собівартості і досягнути рівня беззбитковості. Але підвищення цін на дану продукцію це дуже складна річ. Підвищення цін на продукцію неминуче знизить її конкурентоспроможність. Тому виникає потреба звернутися до інших методів підвищення вхідних грошових потоків. Одним з таких методів є реструктуризація активів підприємства.

Ця група санаційних заходів пов'язана зі зміною структури та складу активів балансу. В рамках реструк­туризації активів виокремлюють такі види санаційних заходів: