Суть фінансів. Зміст фінансового планування. Реалізація функції фінансів
5

Рис. 1. Передумови виникнення фінансів

Фінанси підприємств - це основа фінансової системи держави, оскільки підприємства є основною ланкою народногосподарського комплексу. Полягання фінансів підприємства робить значний вплив на забезпеченість загальнодержавних і місцевих грошових фундацій фінансовими ресурсами. Чим міцно і стійкіше фінансове положення підприємств, тим більше обезпечені державні і місцеві грошових фундації, більш повно задовольняються соціально-культурні і інші потреби.

Фінанси - об'єктивна економічна категорія ринкової економіки, що грає ведучу роль. Без нормального функціонування фінансового механізму ринкова економіка працювати не в змозі. Задача держави полягає в тому, щоб оцінити роль фінансових відносин в той або інший період розвитку. Саме тому в умовах ринкової економіки необхідно навчитися поєднувати повну самостійність підприємств з державним регулюванням економіки і фінансів. Ці задачі повинен вирішувати функціонуючий на тому або іншому етапі розвитку суспільства фінансовий механізм.

Фінансовий механізм підприємств - це система управління їх фінансами, призначена для організації взаємодії фінансових відносин і фундацій грошових коштів з метою ефективної їх дії на кінцеві результати виробництва, встановлювана державою відповідно до вимог економічних законів шляхом випуску законодавчих і нормативних актів і що використовується підприємствами з урахуванням своїх особливостей і задач.

Таким чином, якщо фінанси - об'єктивна економічна категорія, що відображає об'єктивно існуючі грошові відносини, то фінансовий механізм, або фінансовий менеджмент, - це система управління фінансами.