Політика обов’язкових резервних вимог. Інструменти валютного регулювання. Сутність, призначення та порядок розрахунків економічних нормативів, що регламентують ліквідність банків
17

3. Сутність, призначення та порядок розрахунків економічних нормативів, що регламентують ліквідність банків

 

 

 

Під ліквідністю банку розуміють можливість і спроможність банківської установи безперервно в будь-який момент часу здійснювати платежі за своїми поточними та строковими зобов’язаннями за рахунок трансформації своїх активів у готівкові чи безготівкові грошові кошти. Ліквідність банку визначається збалансованістю активів і пасивів його балансу, ступенем   розміщенням ресурсів (активів балансу).

Дотримання банком належного рівня ліквідності залежить від різних факторів, серед яких найважливішими є : наявність у банку необхідної кількості ліквідних коштів, можливість залучення ліквідних коштів шляхом їх мобілізації чи реалізації активів, залежність банку від позичених коштів, структура депозитів. Чим більші обсяги наявних у банку ліквідних активів і реальніші можливості їх заучення, тим вищий рівень банківської ліквідності. З іншого боку, чим вищий рівень залежності банку від позичених коштів та чим вищий рівень так званих «летючих» депозитів, що можуть бути в будь який момент часу вилучені їх власником , тим ризиковані ший стан ліквідності банку.

Ліквідність банківської системи регулюється центральними банками через механізми рефінансування, управління золотовалютним резервами, операції на відкритому ринку.

Для вимірювання ліквідності банку використовується, що найменше 2  підходи:

  1. на основі фінансових коефіцієнтів, які розраховуються  за балансами і відображають стан ліквідності балансу банку.
  2. на основі визначення потенційної потреби в ліквідних коштах для виконання своїх зобов’язань.